середа, 13 травня 2020 р.

 Тема : "Як проводити час з дітьми під час карантину?"
        
   Добрий день шановні батьки!
    Чим зайняти  наших маленьких чомучок під час карантину?  Це питання турбує більшість батьків. Що можна вигадати для малюків  і як поводитися у цій ситуації батькам? 



   
     Карантин насправді зробив добре діло –  зібрав разом більшість сімей. Але він же і показав  неготовність до одночасного перебування вдома усіх членів родини 24 години на добу. 
                       Трохи посидівши на карантині зі своєю малечею вдома, багато 
                      батьків дуже засумували за дитсадками і вихователями. І це правда.
       Та й  вихователі теж вже дуже скучили за своїми вихованцями і за роботою Але і на карантині з дітьми можна придумати безліч цікавих занять і справ.


 

Поради батькам

1.  Не панікуйте!
    Сучасні діти дуже непосидючі і часто гіперактивні. Вони не можуть довго зосереджуватися на одному занятті і постійно хотітимуть чогось нового. Але краще за вас ніхто вашу дитину не знає. Тож, знаючи захоплення своїх синів і доньок, чергуйте цікаві заняття, долучайте їх до спільних справ. Все вийде!
2. Не віднікуйтесь і не відштовхуйте дітей
    Якщо син чи донька прийшли до вас з питанням, проханням, чимось іншим – киньте все і вислухайте. Не можна казати: «Іди, потім прийдеш, я зайнята». У цей момент нічого важливішого для вас бути просто не може.
    Якщо дитина вимагає уваги до себе, а ви зайняті, вислухайте і подбайте, щоб хтось із домашніх приділив їй увагу
    

3. Творіть разом
      Усі діти дуже люблять малювати, різати, клеїти, складати. Складіть разом оригамі (в інтернеті – безліч ідей). Зберіть невеличкий пазл. Зробіть  аплікацію. Організуйте сімейний конкурс на кращий малюнок.
Такі нехитрі заняття можна проводити кожного дня, але – на різні теми. І обов`язково разом. З мамою чи татом, братиками і сестричками.








        Діти з великим задоволенням допоможуть татам у ремонтних роботах! Покажіть, що таке молоток і цвяхи, навчіть їх розрізняти інструменти, розкажіть, коли і для чого вони застосовуються. Під своїм пильним оком довірте дитині вкрутити лампочку – емоцій буде море! Тато може зайнятися з дітьми фізкультурою і спортом.

 






       Гаджети, без яких сучасна дитина не уявляє свого життя, повністю не варто забороняти, але треба суворо обмежувати час користування.
Більше читайте дітям. Казки люблять усі. Відкривайте цей чарівний світ для них щодня.
        Влаштовуте вдома свята на кожен день. Наприклад, сьогодні – День ввічливості. І кожен член сім`ї повинен говорити ввічливі слова, відповідно поводитися. А ввечері на найчемнішого з родини чекатиме невеличкий сюрприз: улюблена цукерка  чи щось інше, що ви придумаєте.
       А потім можуть бути День помічника, День фізкультури і спорту, День сміху і т.ін. Започаткуйте календар чи скриньку добрих справ. І діти, і батьки нехай поповнюють їх певними фантиками за кожну справу, гідну уваги.
4. Займайтеся пошуково-дослідницькою діяльністю
      Коли мама зайнята на кухні, а тато не може відірватися від ремонтів – це не привід не залучати до цього дитину. Наші дітки  дуже люблять, коли їм довіряють дорослу роботу. Можна, приміром, посіяти на підвіконні дослідну грядку і спостерігати за нею разом, доглядати.
     Або ж спільно з дітками приготувати якусь страву. Чи навіть просто розказати і показати їм, як зварити яйця. Але щоб дитина брала участь у всіх етапах приготування: сама поклала яйця у каструльку, налила водички, а потім і почистила їх.
      Можна провести ряд дослідів у домашніх умовах. Наприклад, пофарбувати воду різними харчовими барвниками. Або брудну воду зробити чистою, процідивши її через ватку чи бинт. Але знову ж таки – робити це спільно.

5. Підтримуйте зв`язок
       Спільний час удома – чудова нагода для спілкування, якого нам усім бракує. Говоріть з дитиною про все, що її цікавить. Навчіть її ділитися своїми переживаннями і мріями. 

      Коли у вас ще буде стільки вільного часу?
       
      Діти дуже люблять слухати розповіді батьків про те, якими ті були у дитинстві, які у них були ігри, іграшки, захоплення. Нехай до цієї справи долучаються і бабусі з дідусями! Впевнена, за таким родинним спілкуванням ваша дитина дізнається багато чого про навколишній світ і близьких їй людей.
      І головне. Любіть своїх дітей сьогодні! Вони більше ніколи не будуть такими, як тепер. Бо дитинство минає дуже швидко. Нехай у ваших дітей воно буде щасливим!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тема : « Puffy paint або об'ємні фарби» Puffy paint - це фарба, яка запікається в мікрохвиль...